tisdag 1 december 2015

Rhododendron camtschaticum

Variationsrikedomen inom släktet Rhododendron är enorm och en av anledningarna till att det är så spännande att lära känna och odla denna vackra växt. Det är omöjligt att veta hur många arter det finns skriver Kenneth Cox i sin bok "Rhododendrons and azaleas", siffran 900 brukar nämnas men den kan varierara både uppåt och neråt.

Hur många hybrider som finns vet ingen idag, kanske tillhör det avdelningen för onödigt vetande.

R. camtschaticum är en dvärg i förhållande till de stora giganterna i släktet, dock inte den minsta. Den växer i vilt tillstånd på riktigt kyliga platser som Kamtjatka halvön i östra Ryssland, Alaska och norra Japan. Namnet upplyser om varifrån den härstammar men jag var tvungen att googla för att placera in Kamtjatka på kartan, mina geografiska kunskaper har många luckor. Kamtjatka är förövrigt världens rikaste björnområde så denna lilla Rhododendron är troligen den enda i sitt släkte som lever tillsammans med de stora brunbjörnarna.

Den lilla skönheten är en krypande, lövfällande 2 - 3 dm hög planta som  bör få en växtplats där den inte hamnar i skuggan av mera starkväxande grannar och konkurreras ut.  Gassande sol hela dagarna är kanske inte det bästa alternativet men växtplatsen bör vara ljus för att gagna blomningen. Om man knipsar bort blommorna när de blommat över fortsätter den att blomma, tyvärr glömmer jag det ibland. Blomningen inträffar här runt midsommartid, ganska sent alltså för en Rhododendron. Härdigheten är mycket god, zon 5-6 och med det skyddande snötäcke som finns i norr är den kanske en av de mest härdiga Rhododendron vi kan odla i vårt land.

Det finns en vitblommande variant också R. camtschaticum var. albiflorum som anses något mera svårodlad men jag skulle utan tvekan köpa den om jag hittade den till försäljning någonstans.


5 kommentarer:

  1. Man lär sig alltid något nytt när man tittar in hos dig! Den här lilla sötsnuten har jag aldrig sett tidigare. Bladen ser inte ut som en Rhododendron så jag hade nog inte gissat på det om du inte sagt det. Intressant att den fortsätter att blomma om man knipsar bort de vissna blommorna. En planta som väcker habegäret!
    Ha det fint!
    Titti

    SvaraRadera
  2. En nyhet för mig också! Väldigt fin, skulle passa bra i vår nya surjordsplantering bland klipporna vid "Orangeriet". Måste kolla om den finns hos Zetas - jo, den finns men bara "violett" inte vit tyvärr. Hade varit trevligt med en av varje.
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  3. Jeg er helt enig i din beskrivelse af dagens rhododendron, også i, at den hvide er vanskeligere at dyrke end den, du viser. Jeg købte den hos Rhododendronhaven,
    http://www.rhodobutik.dk/shop/krybende-9c1.html, men jeg holdt kun liv i den et par år.

    SvaraRadera
  4. Ja ny för mig också, fast det mesta inom rhododendronvärlden är nya för mig. För jag är totalt okunnig, köpte mitt första ex någonsin i år. Fast här hos dig blir jag inspirerad till fler köp. Får se hur det blir med den saken./Merja

    SvaraRadera
  5. Hei!
    Tenk at det kommer en vakker liten rhododendron fra dette området Kamtsjatka. Her i Norge er Kamtsjatka kjent for kamtsjatka-krabben/kongekrabben. Den ble satt ut ved norskekysten for en del tiår siden og spiser opp rubbel og bit av hva den kommer over. Så den er faktisk en trussel, men den smaker utrolig godt. Ja, dette ble mer om krabbe enn rhododendron.
    Ha det så godt! Anne

    SvaraRadera